По стъпките на разказа на Елин Пелин - 1 ден

51169459_10213823436236897_1317727856544972800_n

🌞”Слънцето вече захожда. Наоколо из миризливите ливади, из зелените нивя, из храсталаците и тъмните кории, които се простират надалеч, тайнствено и с въздържано дихание дебне нощта.“🌛

👩‍👩‍👧‍👧Туристическа програма:
Отпътуване в 08:30ч. от пл. „Руски паметник“, София. Отправяме се директно към родното село на видния български писател Елин Пелин- Байлово. Основано е в началото на XIX век от неговия прадядо Кара Станьо Иванов от село Поибрене, Панагюрско, който се заселва в пустото землище на някогашното село.
Елин Пелин, казва : „Мойто родно село е разположено право срещу слънцето в едно красиво място, там, където Средна гора се отделя от нейната майка Стара планина и се упътва на изток …“
Ще посетим родната къща на автора, която сега е музей. В нея той е живял и творил в периода от 1877 до 1949 година. Също ще разгледаме и Домът-паметник „Елин Пелин“, открит на 11 ноември 1977 г. в чест на 100-годишнината от рождението на писателя. Фотопауза и кратка почивка.
С автобуса се придвижваме до съседното село, от където започва нашата разходка……..”Слънцето вече захожда. Наоколо из миризливите ливади, из зелените нивя, из храсталаците и тъмните кории, които се простират надалеч, тайнствено и с въздържано дихание дебне нощта.“ Думите са написани през 1905 година от Елин Пелин в разказа му „Спасова могила“. Повече от 100 години по- късно пристъпваме по прашния черен път нагоре към Спасова могила. Могилата е истинско място, както истински са повечето истории, места и хора от разказите на Елин Пелин. С гледка към Средна гора- там където тя „се отделя от нейната майка Стара планина и се упътва на изток“. Вървим по същите пътища, по които е вървял дядо Захари. Преди да тръгнем прочитаме отново „Спасова могила“, за да сме сигурни, че няма да изпуснем нито една подробност. Разказът е тъжен, но разходката ни- не. Възвишенията на Среда гора, ожънатите ниви и горите, които се показват все повече на пътя нагоре, ни карат да си говорим за хубави неща.
На върха на могилата и до днес има малък параклис- „Свети Спас“. В миналото с наближаването на Спасовден, както разказва и Елин Пелин, болни хора от близо и далеч се стичали към параклиса в търсене на лек. Лягали под небето на Спасова могила, а на следващата сутрин рано- рано си тръгвали. Вярвали, че болестта им остане на могилата, а те ще се приберат здрави.
След като се полюбуваме на красивите гледки се връщаме към автобуса и от към София, като пътьом набелязваме следващи дестинации 😊
Връщане в София около 18:00ч.

💲ЦЕНА: 24 лв

🌂🌞🥪🍶НЕОБХОДИМА ЛИЧНА ЕКИПИРОВКА:
Удобни туристически обувки, по възможност обхващащи глезена; Дъждобран; Дълъг туристически панталон; Яке, топла връхна дреха (полар) и/или ветровка; Тениска – поне 1 резервна; Шапка, слънчеви очила, слънцезащитен крем (мин. 30 фактор); Храна (за минимум едно хранене навън), вода (минимум 1,5 литра);
Необходими документи: валиден документ за самоличност:
Записване и начин на плащане: Плаща се 100% от пакетната цена при сключване на договора;
Минимален брой туристи за осъществяване на пътуването – 30 пълно плащащи туриста;
Забележки:
* Настаняването в автобуса е по ред на записване
* Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата с цел спазване работното време на обектите.
* При възникване на извънредни и непредвидими проблеми в пътната или метеорологичната обстановка, при блокиране на пътни участъци, при свлачища, при непроходими, опасни хлъзгави, стръмни, наводнени участъци по маршрута, туроператорът и водачът си запазват правото да променят програмата с оглед сигурността на туристите.
* Входните такси за туристическите обекти са актуални към момента на публикуване на програмата. Тур-операторът не носи отговорност при евентуална промяна. Туристите заплащат актуалните входни такси към момента на пътуването.
* Агенцията си запазва правото да променя цените в следствие на драстично увеличение на горивата.
* Туроператорът и Превозвачът не носят отговорност за загубен, откраднат или забравен багаж по време на пътуването и престоя на туриста, както и за съдържанието на багажа.
* Задължително изискване към туристите е да бъдат с ниски, удобни, затворени обувки с добро сцепление. Сандали, високи обувки и т.н. не са подходящи за преходи от този тип/.
* При участието в туристически, поклоннически, религиозни и др. екскурзии, излети и походи сред природата се препоръчва носенето на суха храна и средства за слънчева защита, както и за защита от дъжд, вятър и студ.

Записваме до изчерпване на местата, с превод по сметка:
IBAN-сметка в лева: BG44 UNCR 7000 1523 2132 67
BIC: UNCRBGSF ; УниКредит Булбанк, титуляр: Шери тур ЕООД, основание: Байлово

Записване на телефон:☎️ 0878 55 70 90☎️ ; ☎️0877 38 37 14 ☎️, имейл:✉️ office@sherytour.bg или на съобщение в страничката.

„ШЕРИ ТУР“ ЕООД притежава застраховка “Отговорност на Туроператора” по смисъла на чл. 97, aл.1 от ЗТ, застрахователна полица № 7500190000241/ валидна до 25.07.2020г.

🗓️ДАТА: 02.11.2019

Цената включва:

  • 🚌Транспорт с туристически автобус по маршрута;
  • 🧗‍♀️Водач от фирмата организатор;
  • 🏥Мед. Застраховка;
  • 📷Фотограф на събитието;

Цената не включва:

  • ❌Входни такси по посещаваните обекти;
  • ❌Разходи от личен характер;

Изпратете запитване чрез формуляра.

Цена от BGN лв. 24на турист
24
Общо лв. 24 BGN

Банкова сметка на Шери тур ЕООД:

IBAN-сметка в лева:
BG44 UNCR 7000 1523 2132 67
BIC: UNCRBGSF
УниКредит Булбанк

Абонамент за бюлетин

получавайте новите оферти на

Шери Тур

Телефон: 0878557090
Email: office@sherytour.bg
1000, София, Света Троица бл. 148
лиценз № PK-01-7895