Селският туризъм е най-добрият начин за опознаване на традициите в България. Чрез престоя в селска къща туристите могат да се докоснат до традиционния бит и култура на страната. Гостоприемството на българите, уникалната местна кухня, съхраненият фолклор, обичаи и занаяти, селищата архитектурни резервати и красивата природа превръщат този вид туризъм в един от най-предпочитаните напоследък.

Обикновено гостите се посрещат в автентична къща, строена през XIX или ХХ век, а част от преживяването е храната, която домакините приготвят от екологично чисти продукти – домати, краставици, чушки, набрани призори от градината, или пък ароматни подправки, събирани от близките гори и полета. На село има много интересни занимания – можете да помогнете на домакинята в приготвянето на някое специално ястие по стара рецепта, да се включите в селскостопанската работа, да наемете кон и да се разходите из близките забележителности, да съберете букет от ароматни билки и кошница с горски ягоди или гъби, да обиколите селските пътища с планински велосипед и много други. Туристите имат възможност да участват в ръчно доене и косене, квасене на мляко, производство на домашно сирене и кашкавал, приготвяне на сладка и др.
Вечер, когато слънцето залезе, туристите могат да се хранят със стопаните на къщата. Поднасят се традиционни гозби, слушат се народни песни и местни поверия и легенди. В повечето случаи гостите участват в приготвянето на храната. В някои села се предлагат и атрактивни занимания, като уроци по грънчарство, иконопис или народни песни и танци, демонстрации на плетене и бродиране и много други.

В Родопите, като че ли всяко село е гостоприемно и отворено за гости – Момчиловци, Гела, Широка лъка, Смилян, Арда, Забърдо, Лещен, Ковачевица, Долен, Триград, Ягодина и много други. Там туристите освен да вкусят уникалните ястия, като чеверме и пататник, могат да присъстват и на гайдарско надсвирване.
В перлата на Пирин – Банско, туристите могат да присъстват на провеждането на традиционни обичаи от този край, разходки с каруци, дегустация на местни ястия. Посетителите могат да бъдат въвлечени в „хайдушко нападение” или да се снимат с традиционни носии.
Изключително атрактивни са и селата в Странджа планина – Българи, Граматиково, Кости, Бръшлян и други. Предлагат се разходки до старинни мелници, тепавици, езда на магаре и разходки с магарешки каруци. Тук туристите могат да наблюдават автентичния нестинарски танц върху жарава.
Посетителите на големите черноморски курорти имат възможност да посетят намиращите се в близост села и да усетят гостоприемството на причерноморските села.
В Добруджа (житницата на България) туристите могат да се запознаят с поминъка на селяните, местния фолклор и кухня и да посетят уникалните добруджански чифлици.
В цялата страна гостите могат да присъстват на обреди и обичаи като: нестинарски танци, „Кукери”, „Българска сватба”, „Лазаруване”, „Коледуване”, Трифон Зарезан” и други.
Това е само частица от многото неща, които Ви очакват на село. Емоциите и преживяванията няма как да бъдат описани, затова нашата идея е да Ви представим посетени лично от нас места, където сме усетили българския дух, неподправеното гостоприемство и щастието от детството, а Вие да ги посетите 🙂