Приключение в думи- Параклис „Св. Йоан Летни“ и Земенски манастир

                                                      Въпреки прогнозите за дъжд, решихме да не губим деня и се отправихме на кратко пътешествие не далеч от София ( на около 60 км) , малко след гр. Радомир се отбиваме за село Поцърненци, от където тръгва пътя ни към едно Райско място. Храмът „Св. Йоан Летни“ над язовир „Пчелина“, който пази жив спомена за някогашното село.  Може да оставите колата си в края на селото, защото пътя не позволява да се стигне с автомобил до там (освен ако не е високо проходим), но Ви препочвам да се разходите 🙂

Водите на язовира  залели село Пчелинци, чието население било изселено, през 70-те години на миналия век. Оцелели няколко сгради, сред тях и извисяващата се на скалите над язовира стара църква на селото „Св. Йоан Летни“. Параклисът, както днес наричат средновековния храм, не само пази жив спомена за някогашното село, но е и истински символ за силата и непреходността на вярата.

Няма да скрия, че не го посещавам за първи път, но някак си ми се иска да споделя с Вас възхищението си от тези гледки. Няма как и да го опиша, защото всеки там се чувства по различен начин. Затова Ви препоръчвам да го посетите.

Споделям малко снимки ( 19/04/2023г. )  🙂

                                      

                                         

  

   

Ако искате да посетите още нещо в района, то Ви препоръчвам това да е Земенският манастир. От Параклиса до там е около 20 мин път с колата. Пътя е добре и се разкриват чудесни гледки във всички посоки. Той е разположен на 600 м. надморска височина в красива местност в полите на Конявската планина в поречието на р. Струма, в непосредствена близост до град Земен. Земенският манастир “Св. Йоан Богослов“ е основан през XI в., а през Второто българско царство е влизал в пределите на крепостта Землинград, която охранявала Земенския пролом на р. Струма. Единствената сграда в манастира оцеляла от тогава е църквата датираща от края на XI – началото на XII век. Земенският манастир не е обитаван от монаси и е превърнат в музей. Комплексът се състои от две свързани помежду си сгради, малка камбанария и църква по средата на голям двор.

  

 

Толкова от мен и днешното ни приключение 🙂 Следете ни за повече интересни места и в страницата ни във фейсбук 🙂 

До скоро, пътешественици 🙂