Приключение в думи- Мистичният родопски триъгълник

След приключението Добрила- Ботев Ви пренасяме директно в Родопите. 🙂 Обожаваме ги!

Мястото, което избрахме да Ви представим е силен енергиен център и може да го сравним със световно известни енергийни точки, като Тибет, Мачу Пикчу, полуострова на маите- Юкатан и куп други. Хубавото, е че нашата страна изобилства от свещени места и не е необходимо да ходим толкова далеч. Един от най-силните енергийни портали в страната ни е Мистичният триъгълник Белинташ – Караджов камък – Кръстова гора в Родопите. В следващите редове ще се опитаме да Ви разкажем за магията на тези места, но уверяваме Ви, трябва да го видите с очите си и да го почувствате с душата си.

  

Беше топъл майски ден. Напълнихме раниците с всичко необходимо и се насочихме към нашата изходна точка- родопското село Врата. Бяхме там около обяд. След, което за около 30-40 мин по коларски, след това по горски път достигаме до нашето място за нощувка в следващите два дни. А въпросното място не е случайно избрано и ние заслужено му отделихме след обяда, за да съзерцаваме идилията му. Сгушени една до друга в пазвите на планината, няколко автентични родопски къщи, разказват за живота на родопчанина. Някак си без да се налага много да се настройваш се свързваш с всичко заобикалящо те.

 

 

Вилно селище „Сабазий“

Всичко там е уютно, кара те да се чувстваш, като у дома си. Домакина ни Стефан и неговите вкусни гозби също допринасят за това чувство. Вечерите преминават под звездното небе в дълги разкази за живота там и всичко около нас. Преди обаче слънцето да се скрие, грабваме челниците и се отправяме към скалното плато на Белинташ, за спиращ дъха залез. Гледката от там е зашеметяваща няма как да я опишем….трябва да се види 😊 Именно това усещане ни провокира да направим и специална фотосесия 🙂

              Залез от Белинташ

  Гледка от Белинташ към село Врата

 Белинташ се намира високо над селата Мостово, Врата и Долнослав. Името има турски и старородопски корени и означава „бял камък“. Всъщност Белинташ е скално плато с дължина около 300 м. и се намира на 1225 м.н.в. Според предания Белинташ е  древно тракийско светилище на племето „беси“, посветено на бога на лечението, растителността и плодородието – Сабазий.

Една от най-популярните иманярски легенди гласи, че около Белинташ е скрито златно съкровище на Алексадър Македонски. Пророчицата Ванга също говори за скрито съкровище около Родопския феномен, което обаче ще се разкрие, когато скалата вземе своите 8 жертви.

По-силната легенда, обаче, е свързана с траките. Заради разположението си Белинташ е естествена астрономическа обсерватория. По време на равноденствие слънцето изгрява точно над Сини връх и залязва точно над Караджов камък.
Изследователите на тайния район се обединяват за една теория – Белинташ е било мястото, на което древните хора, а по-късно и траките са осъществявали своята връзка с Космоса

Определено има много легенди свързано с мястото, но ние мислим, че всеки сам избира в какво да вярва. Едно е сигурно- мястото е енергийно за тези, които могат да отворят сърцето и душата си за заобикалящото. Въодушевени от вълшебството на залеза за около 30 мин. слизаме и се отдаваме на заслужена почивка.

Денят ни започва с изгрева на слънцето, гледка към планината и вкусни мекички с домашно сладко за закуска… иии всичко е по-хубаво, когато е споделено, затова  споделяме закуската с Вихра 💛

 

Подготвяме раниците, като задължително слагаме храна за деня и изворна родопска вода. От тук започва прехода ни. След около час стръмно спускане, стигаме до равничкото в местност Ряката, където се озоваваме точно в средата на енергийния център.

 

Продължаваме към Кръстова гора и след около 4 часа сме там. Преди това пътя ни се вие през прохладната букова гора, мостчета и рекичка, довеждайки ни до Очното аязмо. Тук правим почивка за обяд, а след това влизаме в храма да запалим свещичка. Кръстова гора е една от най-мистичните местности у нас, където се вярва, че Господ влиза във връзка с всяка душа. Легендите разказват, че тук е скрит кръстът, на който е бил разпнат Исус Христос, но никой не знае точното му разположение. Множеството легенди разказват за лечителната сила на мястото. Кръстова гора е изпълнена от необикновена енергия, която може да лекува. Силата на това място е най-осезаема в нощта на 13 срещу 14 септември, когато според православния календар се чества Кръстовден. Даваме си малко време , тук е хубаво всеки да остане на саме със себе си 😊

                       

Кръстова гора

От тук поемаме към последната от трите енергийни точки- Караджов камък.  Вървим по черен път по билото на планината и след 30- 40 мин попадаме във вълшебна букова гора, която води към подстъпите на светилището. Когато човек застане пред Караджов камък, няма начин да не възкликне. Първото въздействие е от гледката на причудлив камък, поставен между две огромни скали, които приличат на вкаменени пазители, които вдъхват респект на посетителите.

                                                  

Караджов камък

Според преданието тук се е крил закрилникът на местното население Караджа войвода, откъдето идва и името на местността.

Това скално образувание е истински Портал към небето, през който минава всеки дръзнал да се изкатери към него. Това е и първото предизвикателство. Изкачването става благодарение на монтирани паянтови дървени стълби и метален парапет, като последните метри се изминават по изсечени от древността  каменни стъпки. Качването предлага страхотно екстремно изживяване. Последната част не е обезопасена и точно оттам започва магията на мястото. Вече сме горе, а от там се открива страхотна гледка към Кръстова гора, Белинташ, Сини връх, Хайдушки камък.

Гледка от Караджов камък (част от нашата специална фотосесия)  🙂

Стъпил на платото човек се чувства някак необикновено. И тук, трябва да отвориш сетивата си, за да се заредиш и почувстваш силата на това място. Не случайно тук се появяват едни от най-важните светилища на траките. Те съществуват, за да се поддържа жива връзката между по-висшите духовни йерархии със земните. Старите чародеи са разбрали, че Земята е жива и че това място може да влияе на хората. Известно е, че районът около Караджов камък е бил обитаван от жреческия род Беси, които са пазители на прочутото светилище на Дионис.

В района  може   да наблюдаваме редки видове животни  като черен щъркел, скален орел, сокол скитник, а голяма е вероятността за среща със сърни, елени и диви кози.

Заредени, вдъхновени и умислени се връщаме към вилното селище, където ни чака вкусен родопски пататник и нашият мил домакин, който няма търпение да разбере как е минал денят ни 😊 Улисани в сладки приказки минава и тази вечер, а на другия ден потегляме към дома, но си обещаваме, че скоро пак ще се върнем 😊

                    

Тези места са вълшебни, трябва да се видят и усетят, трудно би могло да се пише за тях и да се каже всичко.  За да изживеете това и Вие, следете на сайта ни WWW.SHERYTOUR.BG , както и в страницата ни във фейсбук – Пътешествениците на Шериза нови дати за този преход и подробности.

Бъдете здрави и очаквайте нашите нови приключения за пътешественици 😊